מדיקו - בלוג ועדכונים

מהו "מעמד משולב"?

מעמד משולב

היבטים חשובים במיסוי, בביטוח ובפנסיה לרופאים שהם גם שכירים וגם עצמאיים

לא פחות מ-80% מהרופאים הבכירים שסיימו את שלב ההתמחות בישראל, עובדים תחת סטטוס של שכירים ועצמאיים. הדבר נקרא "מעמד משולב", ויש לו משמעויות רבות בתחום המיסוי, ורוב הרופאים אינם מודעים לכך. הבעיה מתחילה בעובדה שרוב רואי החשבון שמטפלים ברופאים,
לא מתייחסים לעובדה הזאת. משרדי הנהלת חשבונות לא דואגים שהרופאים ינצלו את תקרת המס שמגיעה להם עד תום בהיבט הפנסיוני וקרן ההשתלמות.

רבים מהרופאים בישראל נמצאים במדרגת המס הגבוהה ביותר כשהם מבצעים תיאום מס – 49% (שכר מעל 37,000 שקל  ברוטו), ולכן כל שקל שאפשר לנצל לטובת החזרי מס הוא קריטי ביותר בעת הגשת דו"ח השומה השנתי.

רופא/ה – הכירו את הסעיפים בתלוש השכר:

  • האם על תורניות וססיות יש הפרשה פנסיונית?
  • האם יש התייחסות לכונניות?
  • מהו גובה הפנסיה אליו אני צפוי להגיע בגיל הפרישה לאור התלוש שאני מקבל?
  • על איזה שכר בסיס יש הפרשה לפיצויים?

כמו כן חשוב להבין איך לבצע את ההתאמות הנדרשות על הכנסות נוספות כעצמאי, לא רק בהיבט המיסוי או הפנסיוני אלא גם בהיבט הביטוחי, למשל: איזה חלק מהשכר מוגן עבור אובדן כושר עבודה? כמה שכר חשוף ולא מכוסה? ועוד.

שכר רופאים הוא נושא מורכב ויש לו משתנים ופרמטרים רבים, ולכן חשוב להכיר אותו לעומק בצורה מקצועית ויסודית.  לדוגמה, יש יתרונות עצומים בהפרשות כעצמאי גם לביסוס מעמדו ורמת חייו של הרופא בגיל הפרישה, גם בהיבט של הפטור ממס רווחי הון וגם בהיבט של תשואה מועדפת לאורך השנים, ריבית דה ריבית ומקסום התיק הפנסיוני לגיל הפרישה.

או למשל: רופא שכיר בבית חולים שמופרשים לו 10% משכר של 12,500 שקל להשתלמות, מנצל בעצם שכר של 150,000 בשנה. עצמאי יכול לנצל הפרשה של 4.5% עד לשכר של 293,400 בשנה – כלומר יש הפרש של 143,400 שקל שכר שנתי שלא נוצל, הווה אומר: 6,453 ש"ח לטובת ניכוי מס.

דוגמה נוספת: תקרת הפקדה לפנסיה לשנת 2024 שמוכרת במס היא 16.5% משכר של 19,400  שזה 3,201 ש"ח לחודש, אותו אדם הפקיד 18.5% משכר של 10,000 ש"ח שזה 1,850 ש"ח.

כלומר 3,201 ש"ח – 1,850 ש"ח = 1,351 שח שזה הפער שניתן לנצל לטובת הפרשה עצמאית שתוכר במס בנוסף.

גם על ביטוחי חיים וביטוחי משכנתה יש זיכוי במס של 35%, ולכן כל רופא צריך לוודא בעת הגשת דו"ח השומה, שאכן נכנסו לדו"ח כל אישורי המס השנתיים מחברות הביטוח בגין הפרשות לביטוחי חיים, א.כ.ע, פנסיה והשתלמות. מדובר בהחזרי מס בהיקף של עשרות אלפי שקלים בשנה וכידוע, ניתן לבצע תיקון דו"חות שומה עד שש שנים רטרואקטיבית.

ב-20 שנות הניסיון שלי בעבודה מול רופאים, גיליתי כי רק כ-5% מהרופאים שפגשתי אכן מנצלים עד תום את זכויות המס המגיעות להם. האחריות להתוויית בדרך היא בראש ובראשונה של סוכן הביטוח ואילו רו"ח חייב לוודא שאכן זה מתבצע.

המלצתי לכל רופא/ה היא כבר מחר בבוקר להוציא  טופס 106 שנתי, להעביר אותו לרו"ח ולבקש ממנו שייחשב את הפרשי המס שניתן לנצל על החלק העצמאי. לאחר מכן מומלץ לפנות לסוכן הפנסיוני, להתאמת תיק פנסיוני-ביטוחי להפרשים השנתיים, כולל התאמת מסלולי השקעה.

הכותב הוא מנהל סוכנות medico, המתמחה בקהילת הרופאים, שכירים ועצמאיים כאחד, ומספקת פתרונות מקצועיים בעולמות הפנסיוניים, הפיננסיים והביטוחיים המותאמים לצרכיו של הרופא כבר כ-20 שנה. הסוכנות מספקת מעטפת מלאה מרגע סיום לימודי הרפואה ועד לפרישתו של הרופא, ומטפלת כיום ביותר מ-10,000 רופאות ורופאים.

הכתבה עלתה באתר https://doctorsonly.co.il/

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן