מדיקו - בלוג ועדכונים

פיזור השקעות פיננסיות – דגשים לציבור הרופאים

פיזור השקעות פיננסיות

עולם ההשקעות הוא עולם מורכב, בייחוד עבור רופאים/ות. אבל לפני שנגיע לשם, כדאי להבין את חשיבותו והשפעתו על הפנסיה שלנו. במדינת ישראל, מגיעים לגיל פרישה עם צבירות שמורכבות משלושה פרמטרים שקובעים את רמת החיסכון: גובה ההפקדה, דמי ניהול ותשואה לאורך שנים. מבין אלה, הפרמטר החשוב ביותר לקביעת רמת החיסכון הינו התשואה.

רבים אינם מודעים לכוח שיש לריבית דריבית על הכסף שלנו. למעשה, מספיקים 2% הבדל לשנה כדי לייצר פער של 2.5 מיליון שקל בטווח של 30 שנות חיסכון. עם זאת, 70% מהמשק נמצא במסלולי ברירת מחדל לא רווחיים.

רופאים תחת קורת גג אחת

לגבי רופאים, רובם המוחלט נמצאים תחת קורת גג אחת בה כל כספיהם מרוכזים באותה חברת ביטוח או בית השקעות. אולם, כשנמצאים תחת חברה אחת, למעשה חשופים ופגיעים יותר, כיוון שטעות אחת שמנהל התיקים בחברה עושה בהשקעה לא נכונה לאותה עת, עלולה לפגוע רוחבית בכל המוצרים של הרופא, גם בפנסיה, גם בגמל וגם בהשתלמות, ולראיה מה שקרה בבית ההשקעות אלטשולר שחם לפני שנתיים וחצי.

העובדה שרוב הרופאים בישראל נמצאים תחת הסכמים קיבוציים בבתי החולים השונים, תורמת להם מצד אחד דמי ניהול מופחתים במוצרים הפנסיוניים. למשל, קרן פנסיה 0.13% צבירה ו-0.8% פרמיה; גמל 0.17% בקרן בר או 0.4% במוצרים אחרים; השתלמות 0.27% ביהב רופאים ועם מוצרים אחרים 0.4%. מאידך, רופאים רבים מפספסים מסלולי השקעה שמותאמים אישית לגילם, הכנסותיהם, סטטוס נישואיהם ובעיקר לאופיו של החוסך.

הפרשה פנסיונית לרופאים

ההפרשה הפנסיונית מהותית וגדולה כבר בתחילת הקריירה של רופא, לאחר שסיים את שנת הסטאז' שלו עם הפרשה לפנסיה בלבד אחרי חצי שנה. לדוגמה: מתמחה שמרוויח 22,000 שקל ברוטו עם שש תורנויות, מחזיק שכר מבוטח לפנסיה של 16,000 שקל ועוד 6,000 שקל שכר מובטח לקופת גמל קלאסית, ובמקביל קרן השתלמות ל-14,000 שקל. מדובר על הפקדה חודשית של 1,400 שקל השתלמות (10%), 840 שקל גמל (14%), 2,590 שקל קרן פנסיה (18.5%) – סה"כ 4,830 שקל, סכום לא מבוטל שכל חודש הרופא צובר בקופות שלו כבר בתחילת דרכו.

רופא מתמחה שבחר להגדיל את מרכיב המניות בתיק הפנסיוני שלו, ירוויח משמעותית יותר מרופא שנמצא במסלולים הבסיסיים שאליהם חברות הביטוח מכניסות את הרופאים. ההבדל בשינוי מסלול השקעה, יכול להתבטא בגיל פרישה בין קבלת גמלה חודשית של 15,000 שקל ל-25,000 שקל.

כאשר אנחנו ניגשים למסלקה פנסיונית של רופא ממוצע, אנחנו רואים שיש לו ריבוי קופות במוצרים הפנסיוניים, תופעה שנובעת מהעובדה שרוב הרופאים לא נשארים לאורך הקריירה תחת מעסיק אחד אלא עוברים בין בתי חולים, מעבר לעבודה בקהילה דרך קופות החולים או מעבר לעבודה כעצמאי, ואז נפתחות בנוסף קופות עצמאיות חדשות.

טיפים חשובים

ישנה חשיבות קריטית ביכולת פיזור ההשקעות בין כמה שיותר גופים מקצועיים, לאיחוד קופות לא פעילות, להפחתה רוחבית של דמי הניהול בכל הקופות לפי הסכמים מיוחדים שיש לרופאים בישראל, לניצול תקרת ההפקדות שמוכרות לרופא במס, אם כעצמאי, אם כשכיר בעל שליטה בחברות "ארנק" ואם תחת "מעמד משולב", שבו רוב הרופאים הבכירים נמצאים, כלומר עובדים גם כשכירים וגם כעצמאים במקביל.

חשוב לדעת לסנכרן את ההפקדות של החלק השכיר עם ההכנסות כעצמאי יחד לאותה קרן הפנסיה ולבצע איסוף כספים מהקופות הקטנות שרק יוצרות חוסר סדר בתיק הפנסיוני של הרופא/ה.

חשוב לבצע סימולציות כדאיות בביטוחי המנהלים השונים עם המקדם המובטח ששווקו עד שנת 2013, לפי פרמטר של שנות העבודה שנשארו לרופא עד גיל 67, ולפי דמי הניהול שהוא משלם לעומת דמי הניהול המופחתים משמעותית בקרנות הפנסיה של הרופאים.

למקדם המובטח שיש בפוליסות – אם הוא (144) או (166) או (199) – יש משמעות קריטית בהחלטה האם לשמר את ביטוח המנהלים או "לסלק" אותו מיד. לדוגמה, יש ביטוחי מנהלים עם מקדם (144) ודמי ניהול 0.2% תחת הסכם של ה"כללית" ופוליסות "פרופיל" או "פסגה" שכדאי מאוד לשמר, לעומת ביטוחי מנהלים עם דמי ניהול של 1% על הצבירה או 0.6% + 15% מהרווחים בשילוב עם מקדם (199) – בעיני זה אסון לשמור על הפוליסות הללו כיום, במיוחד לאור הניסיון שנצבר בעשור האחרון, בו ראינו שמשנת 2013 המקדם "תוחלת החיים" לא זז ואפילו נמוך יותר כיום בקרנות הפנסיה ועומד על (192).

אחת ההמלצות החשובות ביותר של חברת MEDICO לקראת שנת 2025: לא להשקיע את כל הכספים הפנסיוניים שלכם תחת מחקה מדד ספציפי, לדוגמה ה-SP500 שהפך להיות המדד האטרקטיבי ביותר משנת 2023 ועד היום. אני יכול להבין את ההיסטריה, לאור העובדה שהמדד הזה עשה מעל 60% תשואה בשנתיים האחרונות, אבל לא רק שכל החברות המובילות בעולם הוציאו תחזיות שמדד SP500 ייכנס לסוג של מיתון בשנים הקרובות, אלא שאפילו האגח"ים יעברו אותו.

איש אינו יודע לצפות את השוק, לכן תמיד צריך לנקוט באסטרטגיה הבסיסית בעולם שוק ההון: פיזור. כיום, כל חברות הביטוח מייצרות אלטרנטיבות למדד SP500 ומייצרות קשרים עם בתי השקעות גדולים בחו"ל לטובת מתן פתרונות יצירתיים להשקעה במסלולים עוקבי מדדים פאסיביים שונים ומגוונים, שפרוסים בכל רחבי העולם ולא רק בארה"ב.

עוד דבר שלמדנו בשנתיים האחרונות, שהשקעה במטבע הדולר באופן מוחלט ומלא אינה יציבה דיה, ולכן חשוב מאוד שתמיד יהיה תמהיל בין השקל לדולר. פיזור ההשקעות הוא קריטי בקרנות הפנסיה שלכם בגלל שקרן הפנסיה מהווה בדרך כלל קרוב ל-60% מהתיק הפנסיוני המלא.

השאלה הגדולה: בית השקעות או חברת ביטוח?

נתחיל ונאמר שהדברים המובאים כאן הם חוות דעתי האישית ואין אמת אבסולוטית אחת. כאשר רוצים לבחור קרן פנסיה, תמיד אמליץ על חברות ביטוח ולא על בתי השקעות, בגלל שקרן פנסיה היא אינה אמצעי להשגת תשואה בלבד אלא שיש בה עוד המון אלמנטים אחרים, בעיקר ביטוחיים, ולבתי השקעות אין ניסיון בעולם הזה.

טיפול בקבלת קצבת נכות או שארים, בתכנון פרישה לעמית, במתן גמלה ועוד אפשרויות שעומדות בפניכם – כל אלה אינם נושאים שמטופלים בבתי השקעות.

לעומת זאת, כאשר ניגשים לבחור קופת גמל קלאסית או גמל להשקעה וקרן השתלמות – בדרך כלל אמליץ על בתי השקעות, בדיוק בגלל הסיבה ההפוכה לעיל לגבי קרנות פנסיה. בתי השקעות מתוכנתים לטובת משימה אחת ואחת בלבד: השגת תשואה עודפת ללקוח. בתי השקעות יודעים שאם הם לא יספקו את הסחורה, העמית יעזוב אותם ואין להם שום מינוף או רווח בשום תחום אחר לעומת חברות הביטוח ולכן בתי השקעות בדרך כלל יחפשו את מנהלי התיקים הטובים ביותר בשוק.

בתי ההשקעות המומלצים ביותר בעיני הם אנליסט, ילין לפידות ומיטב. גם אלטשולר שחם חזרו השנה לככב – קרן ההשתלמות הכללית שלהם ממוקמת במקום הראשון השנה עם 11.2% (1093) ויש להם גם קופת גמל קלאסית תחת מסלול "עוקב מדדים בחו"ל" (989) שנמצאת גם היא במקום הראשון בינתיים עם תשואה של 23.2%.

לגבי קרנות השתלמות, מוצר חיסכון לטווח קצר-בינוני, אמליץ לרופאים להשקיע במסלולים כלליים או במסלולים תואמים בחו"ל. עם זאת, כדאי לזכור שמסלולים כלליים בחו"ל קיימים במעט מאד בתי ההשקעות. למשל, לבית ההשקעות אנליסט יש מסלול חו"ל שמקביל לזה של הארץ.

לגבי מוצרים של גמל קלאסי, תמיד אמליץ לרופאים להגדיל כמה שיותר את רכיב המניות בתיק, לאור העובדה שאת הקרנות הללו לא ניתן לפדות עד גיל פרישה.

בעניין קופות גמל עם צבירות יחסית נמוכות, מומלץ אפילו להשקיע במסלולי טכנולוגיה ומדדים פסיביים מיוחדים בחו"ל שהם לא רק SP500. בבתי ההשקעות יש מסלולי מניות מגוונים מאוד בחו"ל – אז אל תשכחו להתייעץ עם הסוכן הפנסיוני שלכם בנוגע לכך. בקופות גמל עם צבירות גבוהות, אמליץ בדרך כלל להשקיע במסלולי המניות הרגילים ולא בטכנולוגיות בגלל תנודתיות רבה ואי יציבות. מסלולי המניות הרגילים תמיד יודעים להשיג את התשואה לאורך שנים ולהיות יציבים בגלל תמהיל השקעה מקומי ובחו"ל משולב.

לסיכום, אל תקלו ראש בתיק הפנסיוני שלכם. מומלץ להזמין מסלקה עדכנית ולהתייעץ עם איש מקצוע אובייקטיבי ובלתי תלוי, שאינו משווק מוצרים פנסיוניים מטעם חברת ביטוח או בית השקעות. חפשו אנשי מקצוע שמתמחים בקהילת הרופאים, שמכירים את תלושי השכר שלכם, יודעים להבדיל בין ססיות לתורנויות ובין החלקים בשכר שעליהם יש הפרשה לפיצויים לבין החלקים שיש עליהם הפרשה לגמל וביטוח מנהלים. מדובר באנשי מקצוע שיודעים אילו מוצרים גנריים יש לכם אוטומטית דרך התלוש, מה הם החוזקות ומה החסרונות שלהם, ובעיקר חושבים תמיד אבל תמיד על טובתכם האישית.

יתר על כן, אני גם ממליץ שבנושא זה תקבלו המלצות מקולגות שלכם, רופאים ורופאות שידועים כקפדניים ויורדים לפרטים, וכך תוכלו  לסנן מראש הרבה יועצים לא מקצועיים מספיק.

המאמר עלה באתר https://doctorsonly.co.il/

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן